Aktiviteter

Även om både barn och vuxna har behov av att aktivera sig så är behovet betydligt större hos barnen. Detta oavsett om det handlar om lekar där de får springa av sig eller kluriga uppgifter där nyfikenhet och logiskt tänkande ligger i fokus.

Med inspirerande leksaker hittar barnen oftare på egna aktiviteter men samtidigt behövs även en samvaro i leken med både vuxna och barn.

Hemma

Med TV, TV-spel, sällskapsspel, cyklar och mängder av leksaker i hemmet finns hundratals lekar och aktiviteter att välja mellan för barnen när de är hemma. Men det är inte alltid främst leksaker de efterfrågar utan lekar. Lekar tillsammans med andra oavsett om det är vuxna eller barn.

I bokhandeln finns ett flertal böcker fulla av inomhuslekar och för många barn är det spännande att bara välja en ny lek och få prova på den. Klassiska innelekar är gömma nyckel, skattjakt och kurragömma. Lekar där någon/några ska leta efter något som är gömt.

Huvudsaken är att lekarna inomhus inspirerar barnen att vara kreativa och nyfikna. Ett måste när det inte går att leka klassiska springlekar.

aktiviteter-for-barn

Utomhus

Den stora fördelen med att leka utomhus är ytorna. Ett stort antal utomhuslekar bygger på att större ytor kan användas och att barnen kan springa fritt för att göra av med sin energi.

Många gånger krävs det inte heller några leksaker för att utomhusvistelsen ska vara lockande. Grenar, kottar, stenar och allt annat som utemiljön bjuder på räcker ofta gott och väl för att skapa en riddare, polis eller dinosaurie.

Framförallt är det bra att ha leksaker som aktiverar och får barnen att röra på sig ordentligt. Studsmatta och pool fungerar utmärkt under sommaren medan vinterns pulkor och spadar bjuder in till liknande energiska lek.

Utflykter

Utflykter behöver inte kostar mycket – men de kan göra det. Det är helt upp till föräldrarna att avgöra beroende till viss del på om de vill aktivera barnen själva eller inte. En upptäcksfärd i skogen med lite matsäck eller en utflykt till närmaste nöjesfält?

Ibland behöver en längre sträcka köras med bil för att man ska komma dit man vill men även bilresan går att göra till en rolig stund för barnen. Det finns flera lekar som kan utföras i en bil varav bilbingo bör vara en av de vanligare. Det går att aktivera och ha roligt tillsammans jämt – det handlar bara om fantasi.