Hjälpmedel

I butiker som säljer baby- och barnleksaker finns oftast inte bara ett stort utbud av inspirerande leksaker. Här finns också en rad olika hjälpmedel som föräldrarna kan ta del av för att underlätta i hemmet. Bland det första som köps in är babymonitorn men även när barnen blir äldre finns det funktionella lösningar.

Övervakning

hjalpmedelEtt stort antal föräldrar använder sig av en babymonitor för att ”övervaka” sina barn. Det handlar framförallt om när barnet ligger och sover då föräldrarna på distans kan höra om barnet vaknar.

En något mindre vanlig lösning är att ha webbkamera i barnrummet för att sedan koppla upp telefonen mot kameran för att därigenom både se och höra barnet.

Även när barnen blir större fyller telefonen en viss funktion gällande övervakning. Ett exempel är GPS-sändare som kan monteras på barnens väska vilket minskar risken att barnet går vilse under turen i skogen. När barnet har egen telefon finns GPS-sändare och passande appar till dessa.

Hälsa

Även om alla barn blir sjuka någon gång per år så ökar risken vid vissa specifika tillfällen. Ett klassiskt exempel är när barnet börjar dagis och möter ett stort antal nya personer och deras bakteriekultur. Att undvika sjukdom helt är omöjligt men genom att ha koll på barnets hälsa kan man minimera och förminska sjukdomens effekt.

I hemmet bör det alltid finnas en termometer. Däremot speglar inte alltid tempen allmäntillståndet lika tydligt som hos vuxna. Det kan snarare ses som ett riktmärke. Har barnet hög feber men ändå är pigg kan barnet få leka vidare som vanligt även om förskola och barngrupper bör undvikas.

Att mäta och väga barnet regelbundet är även ett sätt att tidigt se om utvecklingen avviker mot förväntat. Detta sker, tillsammans med fler undersökningar, på de hälsokontroller som sker på BVC.

Säkerhet

Så fort som barnet börjar krypa kan det behöva monteras säkerhetsdetaljer i hemmet. Till köket finns barnlås till köksskåp och lådor och på innerdörrar och ytterdörrar kan man montera klämskydd.

Vid trappor bör trappgrindar monteras och eluttagen kan skyddas med speciella ploppar som trycks in i hålen.

Även när barnet är äldre finns det säkerhetsprodukter att använda sig av. På studsmattan bör det finnas skyddsnät och när cykel eller skateboard plockas fram följer självklart hjälm och skyddsutrustning med.

Utbudet av säkerhetsprodukter är mycket stort och en stor del av dessa är också mycket användbara. Men att förlita sig helt på att dessa produkter ska skapa hela säkerheten är att släppa ansvaret för mycket. Att hålla småsaker borta från golvet och ha uppsikt över sitt barn är vad föräldrar bland annat behöver göra. För olyckan kan drabba vem som helst – men risken minskar med säkerhetsprodukter.