Barnkläder

Att välja och köpa barnkläder är betydligt svårare än att köpa till kläder till vuxna. Orsaken handlar främst om att barnen växer så snabbt och att det ställs betydligt högre kvalitetskrav på plaggen under barnens ivriga lekar. Som småbarnsförälder gäller det att planera inköpen och välja vilka plagg man ska betala lite extra för och vilka man kan köpa lite billigare.

Vardagskläder

barnkladerVid inköp av vardagskläder till barn är det framförallt två saker man bör tänka på, kvantitet och kvalité.

De som hittar ett par passande gummistövlar eller jeans kan med fördel köpa flera exemplar på en gång. Ett par ska finnas på dagis, kanske ett hos mormor och ett par hemma. Hemma bör det ju även finnas ett flertal ombyten.

Gällande kvalité är det framförallt ytterkläderna man bör fokusera på. Att köpa tröjor, mjukisbyxor och kepsar på second hand är oftast inte några problem. När det sedan kommer till jackor, skor och regnkläder finns en stor fördel att istället lägga lite extra och köpa nytt och av bra kvalité.

En fördel är att ha en uppsättning med plagg med hög kvalité och sedan spara pengarna på reservkläderna.

Finkläder

Då vardagskläderna används dagligen och därmed både slits och smutsas ner behöver barnens garderob även innehålla en uppsättning av finkläder. Kläder som bara används vid bröllop, fester eller liknande och håller sig extra fina.

Men man bör som förälder inte enbart fokusera på klädernas utseende. Tänk på att plaggen ska sitta skönt och även vara lite tåligare än klassiska finkläder. Oavsett om barnen har finkläder eller vardagskläder så är alltid leken nära. En lek som inte tar hänsyn till vilka kläder som barnet bär. Kontrollera att inte plaggen behöver kemtvättas och att de fungerar att leka i.

Ytterkläder

Då ytterkläderna är de plagg som ska klara av riktigt tuffa tag bör man lägga ner lite extra i både tid och pengar i val av dessa. Självklart går det att hitta ytterkläder på second hand som ser hela och rena ut. Men man ska även komma ihåg att exempelvis vinterkläder och regnkläder har en ”beläggning” som med tiden försvinner. Dessutom räcker det med ett extremt litet hål för att ex. regnkläderna ska mista sin funktion. En rekommendation är därmed att alltid köpa ytterkläder och skor nya.

Både på byxor och jackor är det bra att kontrollera att de har extra förstärkta kring mer utsatta områden. Byxorna brukar exempelvis ha extra förstärkning kring knäna.

Se även på passformen och då inte minst på regn-, termo- och funktionsbyxor. De bör ha ett gummiband som kan dras över skon för att de ska sitta ordentligt fast. För de yngsta barnen är hängslen en rekommendation. Passformen avgör även hur plaggen kommer att hålla värmen och hur barnet kan röra sig och leka i plagget.