Kreditkort kopplat till telefonen kan bli en dyr historia

kreditkort-kopplat-till-telefonen-kan-bli-en-dyr-historia

Tiden där barn nöjde sig med att leka med dockor, leksaksbilar och målarfärg är i viss mån en svunnen tid. Nu för tiden räcker en iPad långt för att underhålla barn i alla åldrar. Med teknikens intåg kommer dock vissa risker. En risk är att barn rör på sig för lite. Att sitta still framför en surfplatta hela dagarna är inte nyttigt varken för kroppen eller hjärnan. Men den nya digitala underhållningen kan vara riskabel även för föräldrar. För att köpa och ladda ner de appar som underhåller barn timmar i sträck behövs i vanliga fall något slags konto. Till detta konto behöver du som förälder koppla ett betal- eller kreditkort för att kunna göra köp.

Att detta kreditkort sedan används för att göra fler köp än vad du som förälder egentligen kan eller vill betala för är inte helt ovanligt. De senaste åren har vi sett många fall där barn, ofta helt ovetandes om konsekvenserna, har använt sina föräldrars konto (med kopplat kreditkort) för att göra köp för tusentals kronor.

Undvik skuldfälla genom att göra alla köp själv

Ett enkelt men effektivt sätt att undvika den privatekonomiska katastrof en räkning på många tusentals kronor skulle innebära är att alltid göra köpen själv. Troligtvis skulle du inte låta ditt barn springa in i en leksaksaffär med ditt kreditkort. Likaså bör du inte låta ditt barn använda ditt kreditkort fritt i en app-affär. Vill du unna ditt barn ett nytt spel eller kanske en film att titta på så bör du göra dessa köp på egen hand. Även om du litar på att ditt barn inte skulle använda ditt lösenord för att ladda ner appar du inte godkänt så finns risken ändå. Många apptillverkare har gjort det medvetet enkelt att göra köp som framför allt barn kanske inte inser kostar “riktiga” pengar.

Rätt kreditkort gör familjelivet roligare

Ett kreditkort i fel händer kan skapa oreda i familjens ekonomi. Ett kreditkort i rätt händer kan å andra sidan göra familjelivet både billigare och roligare. Vanligast bland barnfamiljer är matkort, ett kreditkort som ger rabatter och erbjudanden vid köp av livsmedel. Genom att hitta rätt matkort kan du som förälder spara många hundralappar varje månad. Du kan även välja att både dela upp och skjuta upp betalningen av den faktura du får i slutet av varje månad. På så vis blir familjens utgifter lättare att både överblicka och hantera.