Barnsjukdomar

Samtliga småbarnsföräldrar har någon dag tvingats stanna hemma och vabba då ens barn blivit sjuk. Barn drabbas lätt av diverse sjukdomar, här går vi igenom några av dem.

Vattkoppor

Det är svårt att skydda sig mot vattkoppor eftersom sjukdomen börjar smitta redan innan den sjuke börjar uppvisa symptom. Dessutom är inkubationstiden mycket lång – upp till två veckor. Detta innebär att en person kan bära på smittan under en lång tid utan att veta om det. När sjukdomen väl bryter ut så bildas röda och mycket kliande blåsor över hela kroppen. Vattkoppor läker ut av sig självt, så det är bara att vänta ut det. För att lindra symptomen kan man ta en dusch eller stryka på salva över blåsorna, men det finns ingen annan behandling.

Kikhosta

Kikhosta kan lätt misstas för en kraftig förkylning. Symptomen på kikhosta kommer oftast nattetid och består av mycket långvariga hostanfall med ansträngd andning som följd. Det är vanligt att drabbade barn hostar så mycket att de börjar kräkas. Inkubationstiden för kikhosta är ungefär upp till två veckor, och smittorisken är hög då en som insjuknat fortfarande kan bära på smittan i upp till sju veckor. Små barn under ett år gamla bör skyddas extra mycket från att smittas av kikhosta.

Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är en av de allra vanligaste barnsjukdomarna som finns i Sverige. Oftast är det små barn mellan sex månader och två år gamla som drabbas. Symptomen är ett hastigt insjuknande i hög feber, ofta över 40 grader. Trots detta så mår det sjuka barnet ändå bra och kan leka och bete sig som vanligt. Dock så kan vissa barn i samband med febern även drabbas av lätta luftvägssymtom, svullna ögonlock, hosta, diarré eller svullna lymfkörtlar. Tredagarsfebern är oftast lindrig och går över av sig självt efter ungefär tre dygn. När febern gått ned är det inte ovanligt att barnet får ett blekt utslag på magen, men detta är ofarligt och försvinner i regel inom ett dygn. Viktigt är att se till att hålla barnet svalt och se till att det inte drabbas av vätskebrist på grund av febern.

Höstblåsor

Höstblåsor är en infektion som gör att blåsor bildas i svalget, på läpparna, i munnen, på handflator och fotsulor. Denna sjukdom kallas även ibland för ”hand-fot-munsjuka” av denna anledning. Blåsorna är lätt rosa i färgen och kan vätska sig om de går sönder. Infektionen kan vara jobbig för den som drabbats, men den kräver ingen behandling och läker ut av sig själv efter ungefär en veckas tid. Den som en gång haft höstblåsor brukar inte drabbas igen.