Begränsa barnens förbrukning med kontantkort

begransa-barnen-forbrukning-med-kontantkortFör några år sedan var det ovanligt att barn hade mobiltelefoner. Nu för tiden är kryper mobilanvändningen allt längre ned i åldrarna. Att hålla koll på barnens mobiltelefoner och vad dessa används till blir även det allt svårare. Enorma mobilräkningar kan komma som en chock för många föräldrar som inte vet hur det ska begränsa barnets användning. Med ett mobilabonnemang kan barnet i princip använda telefonen obegränsat vilket kan leda till kostnader för både samtal, SMS och surf. Med ett kontantkort till barn blir skillnaden att förbrukningen kan begränsas till en förutbestämd summa och du som förälder slipper överraskningar.

Få telefoner har inbyggda spärrar

Att kunna begränsa sitt barns förbrukning när det kommer till samtal, SMS och surf kan man tycka borde finnas inbyggt i mobiltelefoner. Faktum är dock att det är väldigt ovanligt och inget som erbjuds i något av världens två största operativsystem – iOS (iPhone) och Android. I iOS kan man se dataförbrukning och i Android kan man gå steget längre och slå på en varning om man skulle råka överstiga en viss gräns. Någon avstängningsfunktion finns dock inte och heller inget sätt att hålla koll på förbrukning av samtal och SMS. Vill du övervaka förbrukningen av samtal och SMS så är det istället operatören du får vända dig till, då detta ofta erbjuds genom appar eller på operatörens hemsida. Denna funktion finns ofta för både abonnemang och kontantkort till barn.

18-årsgräns på att köpa kontantkort

I många fall kan det vara 18-gräns för att köpa kontantkort även om detta inte gäller alla operatörer. Vill du som förälder att ditt barn ska ha ett kontantkort i sin mobiltelefon så kan det med andra ord vara så att du måste köpa det själv. Att fylla på kontantkortet när det väl är köpt kan däremot vara lättare och något som ditt barn kan göra på egen hand. Fyller ditt barn på sitt kontantkort med egna pengar så kan det dessutom leda till att barnet själv begränsar sin förbrukning för att inte göra av med pengar i onödan.

Håll koll på köp av appar

Även om telefonen som ditt barn använder har ett kontantkort i sig så kan du få hem fakturor på köp som gjorts med hjälp av telefonen. Vid köp av appar så måste du nämligen koppla ditt konto- eller kreditkort till telefonen. Är du inte noggrann med lösenord och begränsningar i den inbyggda app-affären så kan ditt barn i princip göra obegränsade köp i affären så länge det finns pengar på kortet som används. Ofta kan du hindra ditt barn från att göra köp utan din tillåtelse genom att lägga in ett lösenord.