Leksaker

Leksaker finns med oss hela livet. I början är det skallror och prasslande mjukisdjur och vid äldre ålder är det sällskapsspel och korsord. Alla spelar och leker – även om ordet leksak främst förknippas med barn.

Vilka leksaker som passar beror självklart på barnets intresse men detta styrs även mycket av dess ålder. Många gånger är leksakerna skapade för att öka barnets intresse för att lära sig. Även om nytta och nöje väldigt ofta går hand i hand.

0-3 år

Under barnets första år är det främst leksaker som stimulerar barnets egen utveckling som passar att köpa in. Det kan exempelvis vara musikmobiler, mjukisdjur eller prasslande babyleksaker. Utseendemässigt spelar det inte speciellt stor roll i början då barnet framförallt tar hänsyn till färg, form och om leksaken låter eller inte.

Det allra viktigaste när man köper leksaker till barn i denna ålder är att de är anpassade för just dem. Barnen suger exempelvis gärna på leksakerna vilket gör att de ska vara av en viss storlek så de inte går att sätta i halsen.

Ju äldre barnet blir inom spannet 0-3 år desto mer ”avancerade” leksaker kan köpas. Det kan vara leksaker med flera olika knappar som låter, kardborreband och andra utmaningar.

Vid 1-2 års ålder börjar barnet att gå och därmed upptäcka världen på ett helt nytt sätt. Gåleksaker, klossar och enklare pussel fungerar bra. Vid 3-års ålder kan många börja bygga med Duplo.

4-7 år

barnleksakerI denna ålder början många barn att imitera sin omgivning och inte minst sina föräldrar. Därmed passar även leksaker som stimulerar denna lek. Det kan vara verktyg, frukt och godsaker eller exempelvis målarpenslar i plast. Barnen kan då vara med – på sina villkor.

Det är även i detta åldersspann som byggandet främst tar fart. I ett stort antal familjer blir Lego det mest populära att bygga med även om PlayDoo och liknande märken också är populära.

Dockor, actionfigurer och plastsoldater gör också sin entré. Många yngre barn leker tidigt med dessa men inte i samma slags rollspel som nu växer fram.

Vid 6-års ålder börjar förskolan och intresset för att läsa och skriva ökar. Inom detta område finns en rad olika leksaker som ska stimulera barnets utveckling.

7-10 år

Nu går barnet i skolan och lär sig allt skriva, räkna och mycket om sin omvärld. Många föräldrar väljer att köpa leksaker som uppmuntrar till lärande. Det kan vara experiment, böcker och musikinstrument. Samtidigt är detta en tid då allt fler barn minskar sin tid att vara utomhus för att prioritera skolan och de digitala sätten att umgås. Därmed är det även många föräldrar som försöker hitta lockande utomhusaktiviteter när presenterna ska köpas in.

Olika konsoler så som Playstation och Nintendo är också mycket populära. Bland spelutbudet finns allt från sportspel och actionspel till spel där spelaren dansar och hoppar framför TV:n för att utföra rörelser som krävs för att klara spelets uppdrag.