Graviditeten

Att vara gravid är endast början på en spännande och fantastisk resa. Om det dessutom är ditt första barn kan det snurra runt många tankar både i ditt och din partners huvuden. Här får du information som kan tänkas besvara dina tänkbara frågor, bland annat hittar du en del exempel på vad du inte bör äta, vilka förberedelser som kan vara bra att göra och andra små saker att tänka på innan ditt barn kommer till världen.

Saker att göra under graviditeten

Oftast kan du som är gravid fortsätta göra allting och leva ditt liv som vanligt, det finns endast några undantag. Det är till exempel inte bra att äta och dricka vissa saker som till exempel mögelost, rå fisk och rått kött, alkohol och för höga doser av koffein. Utöver att göra tunga lyft, kan du i stort sett fortsätta träna som vanligt om du tränat innan graviditeten. Något som kan vara skönt för kroppen är gravidyoga. Skulle du inte ha tillgång till en yogastudio nära dig finns det många olika videor tillgängliga på nätet så du kan träna hemma. Yoga kan hjälpa dig att förbereda kroppen, bäckenet och ditt sinne för förlossningen. Andningen som man lär sig kan du ha nytta av senare när värkarbetet sätter igång.

Förberedelser

När din graviditet närmar sig slutet kan du ofta känna att du vill köpa grejer till bebisen och göra i ordning hemmet inför ankomsten, bland annat genom att köpa olika hjälpmedel som gör den första tiden lättare. Det finns mycket roligt att se fram emot, såsom att till exempel inreda barnets rum, köpa vagga eller sovnäste, provköra vagnar, köpa kläder och filtar bland annat. Det kan också vara bra att förköpa lite blöjor och tvättlappar så att ni slipper tänka på det när bebisen väl kommit. Köp dock inte för många då bebisar växer snabbt och har du otur kan du då stå där med för små blöjor. Glöm ej heller att köpa en bilstol då denna behövs i samband med att ni ska åka från sjukhuset och sedan efteråt också förstås.

Sist men inte minst tycker vissa blivande mammor om att skriva ett förlossningsbrev, det innebär att du skriver ner dina önskemål angående förlossningen, till exempel dina tankar kring smärtlindring, dina rädslor och så vidare för att förlossningspersonalen lättare ska kunna ta hand om dig. Dessutom kan du förbereda dig inför väntande förlossning med att packa sjukhusväskan färdigt så att ni bara kan ta den och åka när det är dags.