Klädskåpet Tage

Om du har barn själv vet du att de växer snabbt och det känns som att du ständigt köper nya kläder för att dem snabbt växer ur de gamla. Som tur är finns det nu en lösning till detta problem på vissa förskolor runtom i landet. Här nedan berättar vi om vad klädskåpet Tage är för något och hur det fungerar.

Tage

Namnet Tage kom från själva idén av att Ta och Ge kläder. Klädskåpet Tage är nämligen ett så kallat ”klädbytarskåp” där föräldrar kan lämna barnkläder som är för små och ta kläder som barnet eller barnen behöver nu. På så sätt återanvänds kläder om och om igen, vilket underlättar för familjer med till exempel låg inkomst eller till familjer som helt enkelt vill vara mer miljövänliga. För visst sparar det på miljön, det kostar nämligen mycket vatten och tyvärr ofta kemikalier när det produceras nya kläder. I begagnade kläder är oftast kemikalierna borta eller åtminstone kan du se en enorm minskning. Tage kan liknas lite som en second hand affär men är helt gratis. Har man inga kläder att lämna eller ge för tillfället så får man ändå ta plagg om man skulle behöva.

Fördelar med Tage

Tage erbjuder kläder till alla olika familjer vilket innebär att du som förälder kan spara pengar genom att slippa köpa nya kläder och skor hela tiden. Skulle du dessutom ha för små kläder liggandes hemma kan det vara skönt att rensa lite och få mer utrymme till annat. Då kan du donera kläderna till ett Tage skåp och en annan familj kan ha nytta av dem. Tage hjälper miljön då klädbyte hjälper till att minska avfall. Det beror på att vi sparar på jordens resurser, vatten och material som krävs vid tillverkning till exempel.

Det är enkelt att själv införa ett klädskåp. Du behöver endast införskaffa dig ett skåp, antingen på loppis, be om att få donationer eller köp ett billigt i en möbelaffär. Sedan finns det färdiga ”Tage-affischer” som du kan ladda ner och klistra upp i skåpet. Det är allt! Efter det är det bara att informera alla föräldrar att Tage finns och att de kan ge och ta olika kläder vid behov.

Det enda som kan tänkas vara negativt med Tage är att kläderna eventuellt kan ha fläckar eller andra slitage, så man kanske måste ha vissa regler för att kläderna man lämnar in ska vara hela och rena.